top of page

DE SCHEVENINGSE SLINGER

Voor wie worden de slingers in Scheveningen opgehangen? Of slaat het slingeren op beschonken zeelieden die in een van de vele cafés in de Keizerstraat hun loon stuk sloegen? Nee het gaat over iets heel anders.

 

De Scheveningse slinger slaat op een revolutionaire uitvinding van Christiaan Huygens, geniale zoon van Constantijn Huygens, die overigens de Scheveningse weg ontwierp: het Slingeruurwerk.

Scheveningers zijn er, volkomen terecht, ongelooflijk trots op dat in de Oude Kerk het allereerste slingeruurwerk ter wereld hing. Dit uurwerk was één van de grote 17de -eeuwse innovaties. Tot die tijd schatte men op het kwartier de tijd in aan de hand van de stand van de zon. Het slingeruurwerk gaf de tijd tot op de seconde nauwkeurig aan.

 

Huygens experimenteerde in de Oude Kerk met zijn slinger, vandaar dat het “de Scheveningse Slinger” wordt genoemd. Het slingeruurwerk van Huygens was een enorm succes en kort nadat het eerste Slingeruurwerk in de toren van De Oude Kerk geïnstalleerd was volgde al snel de Domtoren in Utrecht en vele, vele anderen. De slinger slingert er nog steeds lustig op los, dus ga maar eens kijken in de Oude Kerk en vergeet dan niet even – als je tenminste de tijd niet vergeet – Christiaan Huygens te bedanken.

© Science Photo Library/ANP, Rijswijk

bottom of page