top of page

DE ARMENBRUG 

Het strand voor iedereen gratis? Twee eeuwen geleden was dat nog anders. Om van de Keizerstraat bij de zee te komen moest je tussen 1804 en 1877 een duit betalen als je over de Armenbrug ging. Waarom? Nou, dat zit zo.

 

Om de rijkere dames en heren een wandeling door het zand te besparen werd in 1804 vanaf de Keizerstraat naar de zee een houten vloer geplaatst, waarover strandgangers konden lopen – de Armenbrug. Handig zo’n houten plank over het zand, waar waarom heette dat de Armenburg? Je loopt er met je benen over heen nietwaar? Het zit als volgt in elkaar.

 

Vissen is en was niet zonder risico. En dat zit diep in het DNA van Scheveningen verankerd. Heel veel vaders en zonen voeren uit maar kwamen niet thuis. Kijk maar eens op het namenmonument op de boulevard. De achtergebleven weduwen moesten het zonder hun man zien te rooien en hadden het niet breed. Ook ouderen die niet meer konden werken leden vaak honger.

 

Aan het begin en aan het einde van de Armenbrug stond een zogenaamde Armenbus, waar van voetgangers werd verwacht dat zij er een duit, ten behoeve van de armen in de Keizerstraat, in zouden gooien. Dit stuk strand was dus speciaal omdat het eigenlijk een symbool is van omzien en klaarstaan voor elkaar, want de opbrengsten kwamen ten goede aan de armen van de Keizerstraat. En dat is iets wat Scheveningers typeert. Klaar staan voor elkaar.

 

Leuk weetje: zo zag de oorspronkelijke aanvraag eruit met de vraag of en hoe de Armenbrug geplaatst mocht worden. "Een planken vloer of soort brug met balie voorzien, te mogen plaatsen vanaf het zware zand aan het eind van het dorp bij de Kerkwerf tot aan het harde zeezand, en daarbij toestemming te verlenen om van ieder, die van deeze brug zou verkiezen gebruik te maken, zonder onderscheid ten profijte van den Armen te mogen vorderen een duit, en wel zo, dat men een duit zal moeten betalen, als men naar het strand toegaat en een duit zo men over die brug terugkeert en daartoe de noodige Armen persoenen met Armbussen aan de twee opgangen van de brug te mogen plaatsen.”

Bles J. - Op het Scheveningse strand 

bottom of page